Konya Çocuk Diş Hekimi, Konya Çocuk Ortodonti, Konya Çocuk Diş, Konya Çocuk Diş Doktoru, Konya Çocuk Diş Doktorları, Konya Özel Diş Hekimi, Konya Nöbetçi Diş Hekimi

Konya’da çocuk ortodontik tedavisi Asudent Konya Özel Diş Kliniğinde Özel Diş Hekimleri tarafından yapılmaktadır.

Çocuklarda Ortodonti Tedavisi Konya

Diş sağlığı, kişinin yemek alışkanlıklarını dahi değiştirebilen bir faktördür. Kişiyi psikolojik ve sosyolojik bağlamda da etkileyen ağız ve diş sağlığında yaşanacak en ufak bir sorunda kişi birçok konuda olumsuz etkilenebilir. Dişlerde çekilme sonucu estetik görüntüden uzaklaşılması toplumsal beğenilme arzusu gibi talepleri karşılamayacağı için çocuklardan yetişkinlere kadar her yaştan birey bu durumdan mutsuz olurlar. Çocuklar arasında sıkça yaygın olan sorunlardan birisi de “diş çekilmesi gibi bir takım diş problemleridir.” Çocukların birbirine karşı “bilinçsizce acımasız” olması durumunda çocukta psikolojik ve sosyolojik negatiflikler fark edilebilir. Ailelerin zaten farkında olduğu diş problemleri artık çocuğun da farkındadır ve çocukta dişlerindeki sorunlardan kurtulmak isteyebilir. İşte bu aşamada, Asudent Ortodonti Uzmanı devreye girer ve çocuklarda ortodonti tedavisi ile yaşanan tüm problemler çözüme kavuşturulabilir. Konya ortodonti uzmanı olarak “çocuklarda ortodonti tedavisi” hizmeti veren Asudent Ortodonti Uzmanı çocuklarda ortodontik problemler nelerdir, neden oluşur ve tedavi seçenekleri gibi birçok konuyu bu içerikte bulabilecek ve “çocuklarda ortodontik tedavi” hakkında birçok bilgiye de ulaşabileceksiniz.

Konya Çocuk Ortodonti Tedavisi

Kendi ağız ve diş sağlığımız kadar çocuklarımızın da diş ve ağız sağlığına önem vermeli ve daima ilgilenmeliyiz. Diş ve ağız bakımı için diş fırçalamayı öğrettiğimiz çocuklarımızda doğumsal yâda daha sonradan gelişen bir takım sorunlar oluşabilir. Diş fırçalama ve gülüş esnasında göze batan problemler için mutlaka ortodontist ile görüşmek gerekecektir.

Erken dönemde fark edilen ortodontik problemlere muayeneler sırasında karşılaşılabilir. Dişlerin ve çenenin nasıl geliştiğini gören ortodontist uzmanı, çocuğunuzun diş kontrolleri sonrasında size gelecekte yaşanabilecek çene ve diş problemlerini açık bir dille anlatır. 18 yaşına kadarki dönemde ortodontik tedavileri iki aşamada yapan Asudent Ortodonti Uzmanı ile siz de çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını kontrol ettirebilir ve problemler daha da ilerlemeden çözüme kavuşturabilirsiniz. Çocuklarda ortodontik tedavi seçenekleri nelerdir, nasıl yapılır ve belirlenir gibi soruların yanıtları ise yazının devamında…

Önleyici Ortodontik Tedavi

Şuandaki ve ilerdeki yaşanacak durumları belirlemek için mutlaka ortodontiste çocukları götürmek en doğrusu olacaktır. Kısa süre içerisinde netleştirilen ortodontik problemleri daha küçükken çözmek ilerde büyük bir avantaj olacağı için çocuğun diş ve ağız problemlerini mutlaka önemsemek gerekiyor.

Çocukların ilk ortodontik muayenesi için en uygun yaş dilimi 4 veya 5 yaş dilimidir. Çene bozukluklarını, yanlış yutkunmayı ve ağızdan solumayı tespit etmek ve erken müdahaleyi en iyi tedavi seçenekleriyle sağlamak için mutlaka çocukların ortodontik muayeneden geçmesi gerekiyor.

Eğer ki çocuğunuz ağızdan nefes alıyor ise ortodontist ve kulak burun boğaz uzmanıyla birlikte çalışmalı ve nefes alma fonksiyonlarının düzeltilmesi gereklidir. Örneğin, 7 ile 8 yaşları arasında ağızda ana dişler bulunur ve süt dişlerin büyümesiyle birlikte bu dişler size daha da şekilsiz ve büyümüş gelebilir. Ancak, buradaki büyüme vücudun normal büyümesi ve genişlemesiyle alakalı olabilir. Bu durumda kesin tanıyı koymak ve tedaviyi sağlamak için mutlaka ortodontiste ihtiyacınız var. Ancak, ortodondistler çocuklarda tedavileri çok fazla gerekli görmediği için “ bekle ve gör” yaklaşımını uygulamayı tercih edebilir. Çünkü, 12 yaş civarında eğer ki problem yaşanmaya devam edilirse ortodontik tedaviye start verilebilir.

Bazı durumlarda ise çocukların bebeklik dönemindeki sahip olduğu alışkanlıklar ön plana çıkabilir. Örneğin; parmak emme, ağızdan nefes alma ve yanlış yutkunma gibi bir dizi problemin ortadan kaldırılması için önleyici tedaviler şarttır. Alışkanlık önleyici aparey olarak da bilinen bu tedavide dişlere yapıştırılan ancak çıkarılmayan apareyler olduğu gibi takılıp çıkarılanlarda denenebilir. Ancak, bazı durumlarda ortodontist çocuğun çenesinde problem tespit edebilir ve erken tedaviyi önerebilir. Küçük yaşta kemiğin gelişimini yönlendirmek esasına dayanan erken tedavide, sabit yâda tak çıkar ortodontik apareyler önerilebilir. Bu yöntem ile;

+ Çene büyümesinin yönlenmesi
+ Geçmişten gelen ağız alışkanlıklarını engellenmesi ( parmak emme vb.)
+ Estetiksel bir diş görüntüsünün sağlanması mümkündür.
+ Çocuklarda Kapsamlı Ortodontik Tedavi (Tel Takmak)

Her yaştaki bireye ortodontik tedavi yapılabilir ancak çocuklar için aynı durum söz konusu olmayabiliyor. Çünkü, hastanın şikayetine göre tedavinin de ideal bir yaş durumu vardır. Ana dişler sürüldükten sonra yapılması doğru olan ortodontik tedavi, çocukların gelişiminin devam etmesini sağlamak amacıyla bekletilebilir. Ancak, bazı ortodontik bozukluklarda çocukların büyüme potansiyelinin değerlendirilmesi çok önemlidir. 11-12 yaş sonrasında dişlenme dönemine geçen çocuklarda 28 diş mevcut olacaktır ve 20 yaş dişlerinden sonra ise totalde 32 diş edinilir.

Ergenliğin başladığı dönemde karşımıza çıkan pubertal büyüme atılımı, ağızda süt dişlenmesinin bittiği döneme denk gelir. Ortodontistler için hem diş hem de çene tedavisi yapma konusunda bu dönem en iyi tedavi dönemidir. Bu dönemde yapılan tek takma işlemleri ve sabit ortodontik tedaviler çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Büyümeyi yönlendirmek suretiyle tedavi ettiğimiz hastalarda 11-15 yaş dönemi bu nedenle çok önemli. 15 yaşından sonra büyümenin yavaşlaması ilerde yaşanacak diş problemlerinin tedavi şansını azaltacağından mutlak suretle çocuklarda ortodonti tedavisi 15 yaş öncesinde tamamlanmalıdır. Yetişkinlik döneminde ancak Ortognatik cerrahi ile düzeltilebilen birçok çene problemi 15 yaşına kadar kolay ve hızlı tedavilerle çözümlenebilir.

Büyüme atılımının bittiği, artık bireyin ergin olduğu dönemde dişleri ilgilendiren bozukluklar yine başarılı bir şekilde tedavi edilse bile çenelerin tedavisi ancak ortognatik-cerrahi dediğimiz ameliyatlarla düzelebilir.

Çocuğunuzun dişlerinde yada çenesinde herhangi bir problem olması onun şu anki yaşantısını ve gelecekteki psikolojik ve sosyolojik durumunu da etkileyecek bir konudur. Dişleri düzenli bir dizilimde olsa dahi sizin göremediğiniz ancak ortodondistin görebileceği sorunlar olabilir. Bu nedenle, ilerde çocuğunuzun cerrahi müdahalelerle karşılaşmasını istemiyor iseniz her yıl düzenli olarak çocuklarınızın diş ve ağız kontrollerini mutlaka ortodonti doktorlarına yaptırın.

11-15 yaş aralığındaki çocukların diş ve ağız problemleri diğer yaşlara nazaran daha çabuk çözülebilir. Bu yaş aralığındaki fırsatı kaçırmanız halinde ortodontik tedavilerde daha da zorlanmanız olası. Bu nedenle, çocuğunuzla birlikte sizlerin de yılda 1 kez ortodontik muayene yaptırması ve tedavilerinizi aksatmamanız diş ve ağız sağlığınız için oldukça önemli.