Şeker Hastaları
İmplant tedavisi şeker hastası olan kişilerde hastalık hekim kontrolü altındaysa, hasta ilaçlarını düzenli kullanıyorsa, kısacası kan şeker düzeyi belirli sınırlarda tutularak kontrol altına alınmışsa implant uygulanmasında hiçbir sakınca yoktur.
Yine de şeker hastalarını vidalı diş uygulanması riskli olan hasta gurupları içinde değerlendirmekteyiz. Bu yüzden implant uygulanması öncesi ve sonrasıyla her bakımdan bazı kriterlere dikkat etmek gerekiyor ki çok uzun yıllar boyunca sağlıklı vidalı dişlerden söz edebilelim. Kontrol altında olmayan şeker (diyabet) hastalarında implant tedavisi riskli grup içerisindedir. Diyabet hastalarında doku iyileşmesi yavaş ve enfeksyion riski daha yüksek olmaktadır.
Kandaki şeker düzeyi kontrol altında olan hastalara implant yapılabilmektedir. Şeker hastalarında cerrahi operasyon alanı mümkün olduğunca küçük tutulur. İmplant tedavisi tamamlandıktan sonra şeker hastaları için ağız hijyenini sağlamak çok önemlidir. Diyabet hastaları periyodik diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdır
Bu kriterin en önemlisini yani kan şeker düzeyinin kontrol altında tutulması gerektiğini söylemiştik, bunun haricinde şeker hastası olan bireyler ağız hijyenlerini de çok üst düzeyde tutmalı ve periyodik diş hekimi kontrollerini hiç aksatmamalıdırlar.
Özet olarak size tavsiyemiz tedavi öncesinde mutlaka diyabet konusunda uzman doktorunuza muayene olmanız, gerekli testleri yaptırmanız ve onayı doğrultusunda sonuçlarınızla birlikte diş hekimine gitmenizdir. Bir çok klinikte başarıyla diyabet hastalarına tedavi uygulanmaktadır. Önemli olan hekimlerinizin direktifleri doğrultusunda hareket etmeniz ve tedavi olduğunuz taktirde ağız ve diş bakımınıza özen göstermenizdir.
Diş sıkması olanlarda implant
İmplant tedavisini buruksizm dediğimiz gece diş sıkması yada halk arasındaki adı diş gıcırdatması olan kişilere önlemi alınmak koşuluyla rahatlıkla yaptırılabilir.
Gece diş sıkması ,gıcırdatması sırasında dişlere ve vidalı dişe yatay kuvvetler gelir (dişi veya vidalı dişi devirmeye yönelik kuvvetler) bu yatay kuvvetler implant için çok zararlıdır ve implantın ömrünü çok kısaltır.
İmplant tedavisi öncesi hastanın diş sıkma sorununu hekimle paylaşması önemlidir. Ayrıca hekimin kontrol aşamasında bu konuyu atlamaması gerekmektedir. Diş gıcırdatması olan hastalarda planlama bu durum göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Vidalı diş uygulaması yapılacak bir kişide diş gıcırdatma alışkanlığı var ise mutlaka bu gıcırdatmayı engelleyecek bir aparey yapılmalı, ayrıca inplant üstü proteze(kaplamaya) yatay kuvvetler gelmeyecek şekilde çiğneme hattı dizayn edilmelidir. İmplant tedavisi sonrasında gece plağının hekimin önerdiği şekilde ve düzenli olarak kullanımı son derecek önemlidir.
Diş sıkma sorunu implantların yanısıra bunların üzerine yapılacak protezi de etkilemektedir. Protez planlamasında ve protez alt yapısı seçiminde bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Kemoterapi görenler
implant kemoterapi veya radyoterapi gören hastalarda uygulanması çok sakıncalıdır ve önerilmez. kemoterapi veya radyoterapi gören hastalarda vücut direnci çok düşer. Hastanın bu dönemde enfeksiyon kapma riski çok artar. Bu yüzden kemoterapi veya radyoterapi gören kişilere vidalı diş uygulaması çok sakıncalıdır ve önerilmez.
Bu hastaların kemoterapi veya radyoterapi tedavi süreçleri bittikten sonra dahi implant uygulaması yapılabilmesi sakıncalıdır. Çünkü kemoterpi veya radyoterapi sonrasında hastanın genel sağlık durumunun normalleşmesi, iyileşmesi için de uzunca bir sürenin (3ay ile 6ay arası) gerekir. Hastanın genel sağlık durumu iyi konuma geldiyse , hastanın genel tıp doktoru da vidalı diş cerrahisi için bir sakınca görmüyorsa ancak o zaman implant uygulamasına başlanabilir.
Düzenli kan sullandırıcı ilaç kullanan hastalar
Bu ilaçları kullanan ilaçlarda tedavi yapılabilir. Ancak implant uygulaması nihayetinde cerrahi bir işlemdir ve operasyon sırıasında ve sonrasında yoğun kanama olmaması için bu ilaçların kesilmiş olması kandaki pıhtılaşma faktörünün istenilen değerlere ulaşmış olması şarttır. Diş hekimi düzenli kan sulandırıcı ilaç kullanan bir hastaya implant planlıyorsa, hastanın genel tıp doktoru ile konsültasyon yapması, hasta hakkında gerekli bilgileri alması gerekir. İmplant kalp pili kullanan hastalara pekala yapılabilir.
Kalp pili kullanan hastalar
Bu tür hastalara vidalı diş cerrahisi öncesinde enfeksiyon riskini minimuma indirmek için mutlaka uygun antibiyotik başlanması gerekir. Ayrıca hastanın kalp doktoruna diş hekiminin danışması, cerrahi işlem için hastanın özel bir durumunun olup olmadığı sorulması gerekir.